50 jaar Lions Land van Cuijk & Noord-Limburg
Handen uit de mouwen voor de samenleving
Een halve eeuw. Lions Land van Cuijk & Noord-Limburg heeft een feestje te vieren dit jaar. Samen het glas heffen zit er echter niet in, maar dat betekent niet dat de mannen zomaar aan hun lustrum voorbij gaan. Herinneringen ophalen kan namelijk wél in coronatijd. Bovendien: wie jarig is, trakteert. Maar liefst vijf organisaties in de regio ontvingen een geldbedrag waarmee ze een actie of project van maatschappelijk belang kunnen financieren.
In februari 1971 richtten 18 mannen de Lionsclub op. Hiermee waren ze een van de eerste serviceclubs in de regio. Wat betekent dat eigenlijk; een serviceclub? Martijn Geurts, President van de club: “We willen ons inzetten voor de medemens en zelf een gezellige tijd hebben. Dat is in het kort de essentie van een serviceclub. Alhoewel ‘gezelligheid’ niet genoeg zegt. We delen veel samen en zijn er ook voor elkaar in mindere tijden.” Zich inzetten voor de medemens bestaat uit handen uit de mouwen steken en activiteiten organiseren waarmee geld wordt opgehaald voor een goed doel. Dat goede doel wisselt jaarlijks en kan een regionaal karakter hebben, maar ook een internationale organisatie zijn. In de afgelopen jaren zetten de Lions zich onder meer in voor een oogziekenhuis in Nepal, een kraamkliniek in Malawi, maar ook voor sportverenigingen in de regio. Lions-lid Tom Wienhofen vertelt: “Bij ons vorige lustrum konden sportverenigingen hun kassabon voor materialen voor de jeugd bij ons indienen. Zo kocht korfbalvereniging Vios in Ottersum nieuwe palen en staat er bij Astrantia in Middelaar sindsdien een voetbaltafel.” Ter gelegenheid van hun 50 jarig-bestaan ontvingen vijf goede doelen in de regio onlangs een mooi geldbedrag: Sint Vincentius in Bergen, Mariagaarde in Haps, Stichting Landschapsbeheer Maasheggen, Vrienden van het Maasziekenhuis en het Smaakcentrum.
Een band voor het leven
In totaal zijn er in Nederland ruim 430 Lionsclubs actief. Wereldwijd zijn er zelfs 1,4 miljoen leden. Iedere club heeft zijn eigen gewoonten en gebruiken, maar service verlenen is de gemeenschappelijke deler. Martijn Geurts: “Door je gezamenlijk in te zetten, ontstaat een band. Een band die echt voor het leven kan zijn.” Eén van de oprichters van het eerste uur, Dick Bonarius, sloot tot voor kort nog regelmatig aan bij de club. Ook Frans Baijens, inmiddels 45 jaar lid van de club, vertelt met liefde over de projecten in al die jaren. “De eerste activiteiten die ik mede-organiseerde waren een orgelfeest in Gennep en een visconcours langs de Maas. Natuurlijk is dat niet meer van deze tijd, maar het gedachtengoed van de Lions is altijd hetzelfde gebleven. Ieder lid brengt en haalt iets. En als er iets moet gebeuren, zijn we er met z’n allen. Ook als maar twee mensen de schop vast kunnen houden.” Frans doelt op het plaatsen van de grenspaal, afgelopen najaar door de Lions in Hommersum. Met als motto ‘laat vriendschap helen wat grenzen delen’ is de paal onderdeel van een -hopelijk – lang lint van palen langs de grenzen.
Jaarlijks golftoernooi
In de regio is verder het jaarlijkse golftoernooi op Bleijenbeek bekend. Een voorbeeld dat de Lions tekent: namelijk gezelligheid combineren met fundraising. Of dit ook het vooroordeel richting serviceclubs onderstreept, namelijk dat het eliteclubs zouden zijn? “Dat hangt inderdaad soms aan ons,” zegt Tom Wienhofen. “Terwijl we er juist naar streven om een afspiegeling van de maatschappij te zijn. Onze leden zijn maatschappelijk betrokken, dat is de voorwaarde. En je moet ondernemend zijn en een netwerk hebben, anders krijg je niets voor elkaar. Maar we zijn echt normale mensen hoor. Dat beeld van sigaren en cognac achter gesloten deuren klopt allang niet meer. Wij drinken gewoon bier. Liefst met bitterballen.”