ARCHIEF: RENOVATIE DAK VAN HIMALAYA EYE HOSPITAL
Voor het jaar 2010-2011 waren een tweetal projecten voorgedragen. De board heeft zich in het tweede weekend van september 2009 uitgebreid laten informeren over deze projecten om een juiste afweging te kunnen maken. De aard van de projecten paste binnen de doelstellingen van NSL, toch gaf de stemming een duidelijke winnaar aan. Het winnende project van het aangegeven fiscal year was ingediend door MD110 CO, LC Land van Cuijk en Noord-Limburg.Het project betreft de renovatie van het Himalaya Eye hospitaal in Pokhara Nepal. Vanuit dit hospitaal wordt door 4 artsen, met hun assistenten, oogheelkundige zorg verstrekt aan ruim 3 miljoen mensen in het straatarme Nepal. Het huidige renovatie project kent een budget van € 120.000, waarvan dus ongeveer de helft door NSL wordt bijgedragen voor het opknappen van een totaal versleten dak. Er bestaan toekomstplannen van de club om verdere projecten tot een totaal van € 210.000 voor dit doel te realiseren. De LC Land van Cuijk heeft uitgebreide ervaring in de uitvoering van internationale projecten getuige de eerdere projecten in Nepal ( de bouw van een oogziekenhuis, waar jaarlijks 20.000 operaties worden uitgevoerd) en ondersteuning van een weeshuis in Zambia.Project informatie.
Het oogziekenhuis is 17 jaar geleden gebouwd en bestaat uit diverse kleinere gebouwen die met overdekte paden aan elkaar verbonden zijn. Alles is gemaakt van beton. De hellende betonnen daken zijn afgedekt met leien.
In 2006 hebben leden van Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg op verzoek van Anil Gorkhaly, projectmanager van Eye Care Foundation, het dak geïnspecteerd van het Himalaya Eye Hospital (HEH). Er lag plasticfolie op het dak van een operatie kamer en een andere operatiekamer was zelfs buiten gebruik gesteld, doordat het water door de dakconstructie heen drong. Het gebouw vertoonde vele scheuren.
Door de eerder genoemde leden wordt een voorstel gemaakt voor herstel. De leien moeten er eerst af, een waterdicht laag moet worden aangebracht, waarna de leien weer terug geplaatst kunnen worden. De steeds terug komende scheurvorming als gevolg van materiaalwerking door temperatuursverschillen wordt verholpen dor het aanbrengen van dilatatievoegen.
Er wordt met aannemers onderhandeld en er wordt eerst een proef gedaan van 200 m2 dakherstel door de beoogde aannemer.
Na het regenseizoen wordt de proef beoordeeld en worden er definitieve  overeenkomsten met de aannemers afgesloten. In november 2008 is men begonnen met het belangrijkste deel van het hoofdgebouw.
Juist door de (immateriële) inbreng van ervaren leden uit de LC Land van Cuijk en Noord-Limburg is de betrokkenheid groot en de noodzakelijke span of control in samenwerking  met de locale organisaties, ook op deze afstand voldoende aanwezig.De financiering:
Ongeveer de helft van de 120 duizend euro kostende renovatie is bij elkaar gebracht door de LSBS, Winckel Sweep, Henriëtte fonds en Lionsclub Land van Cuijk en Noord-Limburg.
Het restant wordt nu gefinancierd met de gelden van North Sea Lions.

Himalaya Eye Hospital, een oogkliniek met een missie.
Nepal is nog steeds een van de armste landen van de wereld. 43 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De Himalaya beheerst met zijn hoogste bergen van de wereld dit land.
Nepal  heeft  26 miljoen inwoners. Het is vier keer zo groot als Nederland. Het is een ruig en bijna ontoegankelijk land door zijn heuvels en bergen.
Tweederde van de bevolking woont in de heuvels en bergstreken.

In 1980 waren er maar 5 oogartsen actief in Nepal. Nu zijn er 150 Nepalezen opgeleid om de bevolking van 26 miljoen te voorzien van oogzorg.  (Nederland kent 550 oogartsen op een bevolking van 16 miljoen)
Van deze 150 werken er 50 in het buitenland en 75 in de hoofdstad Kathmandu.
Een simpel rekensommetje zegt dan dat slechts 25 oogartsen zorgen voor tweederde van 26 miljoen mensen.  Dat is één oogarts voor een stad zo groot als Amsterdam.
Waarom werken er zo veel in Kathmandu?  Kathmandu is de hoofdstad en daar wonen de rijkste mensen. Daar hebben de oogartsen de meeste kans om geld te verdienen.

Het Himalaya Eye Hospital, gevestigd in Pokhara, zorgt voor de mensen in de armste streken van Nepal.  Ca 60 duizend patiënten per jaar en 3,5 duizend operaties. Daarnaast nog een 10 tal oogkampen.
De artsen trekken met hun staf de bergen in, en behandelen daar nog eens 15 duizend patiënten en opereren 15 honderd mensen per jaar.

Dit kost veel geld. Het ziekenhuis wordt dan ook ondersteund door  de Nederlandse organisatie Eyecare Foundation.

De missie van Himalaya Eye Hospital is:  De armsten moeten ook geholpen worden.

     

Login leden